22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetari meseriaşi, servicii mediocre

Bugetari meseriaşi, servicii mediocre

Consilierii municipali reprezentativi ai Băniei le-au acordat direcţiilor municipalităţii note de la 5 la 8,5, în vreme ce, individual, funcţionarii publici au primit din partea executivului referinţe foarte bune şi salarii maxime.

Evaluarea trimestrială a activităţii direcţiilor din Primăria Craiova, cu scopul de a elimina disfuncţionalităţile, este un proiect mort în faşă, municipalitatea mulţumindu-se cu aprecierile la adresa fiecărui funcţionar. Părerile consilierilor municipali, aleşii care alcătuiesc legislativul şi pot judeca, prin analiza rapoartelor direcţiilor primăriei, activitatea acestora, nu sunt departe de cele ale cetăţenilor de rând, care apreciază prestaţia în ansamblu a municipalităţii ca fiind una puţin peste mediocră. În ciuda acestor opinii şi a exemplelor de incompetenţă care ţin zilnic paginile ziarelor, funcţionarii Primăriei Craiova obţin de la şefii lor calificativele foarte bune, implicit salarii şi prime bolnave de obezitate. Faţă de acest aspect, primarul Antonie Solomon a declarat la începutul anului 2007 că nu el face evaluările subordonaţilor, iar dacă atât le-au dat şefii, înseamnă că atât trebuie să primească. Despre faptul că direcţiile nu au fost cântărite pe primul trimestru, acţiune care ar fi trebuit finalizată în această perioadă, primarul nu a putut fi întrebat, fiindcă se află în concediu până la sfârşitul săptămânii.

Juridicul şi Urbanismul, oile negre

Trei dintre şefii comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Municipal Craiova şi fostul consilier personal pe probleme juridice al primarului Antonie Solomon au răspuns micului nostru chestionar, vizând activitatea aparatelor din primărie din 2005 până în prezent. Cel mai aproape de adevăr s-a situat preşedintele Comisiei buget-finanţe şi prognoze, Petre Gongu, care a notat, pe o grilă de la 1 la 10, cu 5 Direcţia Juridică, cu 6 Direcţia Urbanism şi Direcţia Patrimoniu, cu 7 Direcţia Servicii Publice, cu 7,5 Direcţia Programe de Dezvoltare, Tehnică şi Investiţii, şi cu peste 7,5 celelalte direcţii: Taxe şi Impozite, Asistenţă Socială, Economică. Mai îngăduitor, şeful Comisiei de urbanism, Emilian Ştefârţă, a aşezat pe ultima treaptă Urbanismul, cu nota 7,5, situând la mică distanţă Juridicul şi Programe de Dezvoltare, cu nota 8. „La Urbanism sunt cele mai mari probleme, din câte cunosc, dar cred că din cauza volumului imens de lucru. Se construieşte foarte mult în Craiova, de trei ori mai mult ca pe vremea lui Bulucea. Chiar dacă unii nu stau foarte bine la calificative, sunt alţii care compensează, însă, per total, rezultatele sunt slabe“, a spus Ştefârţă.
În opinia consilierului municipal Teodor Radu, Urbanismul face de 7, iar Juridicul de 8, la egalitate cu Taxele şi Impozitele şi o idee mai jos decât Economicul. Despre celelalte direcţii, Radu nu a comentat. Tot un 7, cea mai mică notă, a primit Urbanismul de la preşedintele Cmisiei învăţământ, Radu Marin, care a acordat un 8,5 cu plus Direcţiei Servicii Publice şi a clasat asemănător Taxele şi Impozitele şi Economicul, dar nu a făcut aprecieri la adresa celorlalte direcţii, motivând că nu le cunoaşte îndeajuns atribuţiile.

Meseriaşii bugetari

Aproape 400 de funcţionari şi angajaţi contractual ai Primăriei Craiova au încasat în decembrie 2006 al 13-lea salariu, între 10 şi 50 de milioane de lei vechi fiecare, plus un premiu anual între 5 şi 30 de milioane de lei vechi fiecare. 72 dintre cei 400 au mai primit câte 60 de milioane de lei vechi, în medie, sub formă de stimulente. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS